zondag 21 februari 2016

Lekker gezond zonder suiker.



Op zoek naar zoet ,lekker en gezond.


Omdat ik een echte zoetekauw ben ,ga ik mij iets meer richten op de gezonde en toch nog wel lekkere dingen in mijn voeding.Ik ben onlangs (zo een paar weekjes geleden )gestopt met suiker te eten. Ik weet natuurlijk al veel langer dat suiker een vergif voor me is .Voor iedereen trouwens en toch eten we nog massaal zoetigheden,snoep en zeer veel toegevoegde suikers in onze voeding. Het is wel lekker natuurlijk, maar de schadelijke effecten die het op ons lichaam heeft zijn niet te overzien . De cijfers liegen er niet om.

                                      Afbeeldingsresultaat voor ziek door suiker     



Waarom hebben we het dan zo moeilijk om dit vergif te laten voor wat het is. Uiteindelijk brengt het alleen maar narigheid en ziekte met zich mee. Misschien niet direct,maar op lange termijn wil je niet weten wat er met je lichaam gebeurd.
Afbeeldingsresultaat voor ziek door suiker
Op deze foto zie je bv wat suiker doet als het om het verslavend gedrag van suiker gaat.


Misschien niet heel duidelijk,maar "you get the point".
                 
Het probleem met suiker is iets dat je er toch wel wat schade mee doet aan je lichaam,hoe dit nu net in zijn werk gaat ,gebeurt als volgt:.

Eet jij vaak en veel suiker, dan is dit wat er gebeurt. 

Op het moment dat iets zoets je tong raakt zenden je smaakpapillen een berichtje naar je hersenen: Er komt dan  dopamine vrij,een goed gevoel hormoon. Je wordt er "happy" van. Ondertussen gaat de suiker naar je buik, waar het wordt verdund door je spijsverteringssappen en zo verder naar je dunne darm. Enzymen beginnen elk deeltje af te breken in twee soorten moleculen: glucose en fructose. De meeste toegevoegde suiker komt van suikerriet of suikerbieten, en die zijn voor zowel glucose als fructose gelijk verdeeld.

Wat gebeurt er eigenlijk nu met je lichaam door de glucose in suiker?




Afbeeldingsresultaat voor glucose in suiker



  • Het is een beetje zoals het pieken en dalen van je energiepeil.Glucose dringt door je dunne darm, waarna het de alvleesklier stimuleert en deze vervolgens insuline gaat afgeven,dit is een hormoon dat glucose uit je bloed haalt en dit dan omzet in energie.
Er zijn echter zoveel producten en bewerkte voedingsmiddelen die veel te veel glucose bevatten,zodat het lichaam deze overdaad van suikers niet meer kan verwerken en daarbovenop is deze energie-boost van zo korte duur ,met als gevolg dat het lichaam reageert met een terugval van energie,ook wel de "sugarcrash " genoemd.Deze geeft toch wel een zeer slecht gevoel met zich mee en je voelt je dan ook zeer futloos na het eten van suiker






Een ander verraderlijk punt is de volgende; door het eten van suiker word de productie van leptine geblokkeerd.Dit is het hormoon dat aangeeft dat we verzadigd zijn. Door het eten van suiker , blijven we een constante honger hebben , ook al hebben we pas gegeten en zit ons buikje vol. Het is ook daardoor dat mensen alsmaar dikker worden. Ons brein wordt hierbij om de tuin geleid. Je lichaam gaat hierbij ook glucose opslaan als buikvet.









    Insuline heeft ook zeer veel invloed op je brein en dan zeker niet op een positieve manier.Als je dan langdurig suiker gebruikt kan het aantal dopaminereceptoren in je brein afnemen en zul je alsmaar meer naar suiker verlangen.Hierdoor krijg je ongeveer dezelfde symptomen als elke andere verslaving. Je wil steeds meer en steeds vaker zoet eten.En ik hoef je niet te vertellen dat dit helemaal niet weldadig is voor je lichaam.Dus mijn boodschap aan jullie allen is dan ook om jullie niet beet te laten nemen door het kortstondige moment van energie na het eten van bijvoorbeeld een lekker stukje chocolade. 
    Wij zijn zo al gevoelig aan ups and down. We maken het alleen nog maar erger ,met als bonus de extra kilootjes die erbij komen.


    Is dit een mooie combinatie van kleuren en vormen en bovendien superlekker.


    Zullen we daarom dit gedeelte van gezonde voeding afsluiten met deze verzameling van heerlijke vruchten en ook daarbij voor onszelf een nieuwe start maken door het verminderen of zelf stoppen met geraffineerde en slechte suikers te eten.
    De volgende keer hier meer over. 
    Een goede raad hierbij is het bijhouden van een Excel of dagboek of iets dergelijks om dan zo voor je zelf jou verbruik van suiker te noteren.
    Maar wel even een waarschuwing hierbij:Stop niet onmiddellijk en van de ene dag op de andere met het eten van suiker en vervang zeker en vast je suiker met bijvoorbeeld honing of

    Afbeeldingsresultaat voor vervangers van suiker


    of deze lekkere dingen...

    Allerlei gedroogd fruit,superlekker.Zeker in combinatie met noten.











    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten